2015. január 18., vasárnap

A világ felfedezése rajzos regényekben


Mostanában sokszor tudatosul bennem, mennyire öreg vagyok már: vannak emlékeim 1990 előttről. Persze nem fogok politizálni, vagy a "régi rendszert" emlegetni; egyszerűen, én emlékszem ezekre a könyvekre, a "sárgára" és a "pirosra".

Azt hiszem, ezek (is) szerettették meg velem a történelmet, s áttételesen a hadijátékot, de az olvasást, a múzeumi tárlatok szemrevételezését is...
Nyilván egy gyerekre nagy hatással van a képregény, márpedig nekem első találkozásom eme műfajjal az InterPress kiadó két, 1989-es kötete volt, nagy alakban, kemény borítóval, teljesen színesben. A cikk megírásakor keresni kezdtem őket a szekrény mélyén, de csak a pirosat találtam meg, azt sem valami fényes állapotban, ami a borítóját illeti, ezért jobbára a neten található képekkel illusztrálnám jelen cikkemet. 

Na de miről is van szó? Nos, a képen látható két kötet 1989-ben jelent meg itthon. A sárga volt az első, amelyet (tudtommal még abban az évben) a piros - mások szerint bordó - szegélyű követett. Mindkettőben egységesen 6-6 képregényt találunk 3 korszakra osztva. Időrendben az első kötet az ókor és a kora középkor, a második pedig a késő középkor (talán helyesebb a reneszánsz kifejezés, vagy még pontosabban a "konkvisztádorok kora" illene leginkább) ismert személyiségeinek kalandos, világfelfedező útjait meséli el és illusztrálja.

A már említett sárga kötet első fejezetében Odüsszeusz mitikus történetét, valamint Nagy Sándor birodalmának kialakulását ismerhetjük meg. Utóbbi volt az egyik nagy kedvencem, térképekkel, csataleírásokkal, nagy lovas és elefántos rohamok ábrázolásával lopta be magát gyermeki szívembe.
A második fejezetben a vikingek és Vörös Erik kalandozásait láthatjuk, Bizánc ostromát és Vinland felfedezését és kolonizációját, ezek is szépen illusztrált történetek, a záró fejezetben pedig Marco Polo utazása és Ibn Battuta mohamedán világutazónak csatákban igencsak szegény életművét ismerhetjük meg. 
A második kötet már jóval harciálisabb, szinte kivétel nélkül konkvisztádorokat találunk benne, Kolombusz mellett Balboa, Cortés, De Soto utazásai és küzdelmei tárulnak fel, kakukktojásként Albuquerque (ti le tudjátok írni magatoktól helyesen???) indiai hódító és Vasco De Gama (őt talán nem kell bemutatni) utazásai is helyet kaptak a sok dél-amerikai hódító között. 
Akkoriban vagy hússzor olvastam el őket, hiszen a két kötet igen széles körben öleli fel a történelmet - és kicsit a mitológiát, ugye - sok más könyvre irányítva a figyelmet, ami ma, az internet korában nem olyan nagy érdem, de akkoriban egy efféle kaleidoszkóp igencsak sokat segített a gyors (és bizony minőségi, hiszen a képregények tudományos pontossággal és történészi alapossággal voltak elkészítve) informálódásban. 
Ma már talán többet ér művészeti értéke, vagy egyszerűen csak kordokumentumi volta - a velem egykorúak talán olvasták, emlékeznek rá, és még szeretik is. 
Antikváriumokban, Vaterán, itt-ott 700-1200 forint között szerezhető be kötetenként, ennyit szerintem megér. A kommentekben pedig várom a véleményeket, ha olvasta valaki, vagy ismert hasonló egykorú kiadványt, nosza rajta, beszéljük meg. 

4 megjegyzés:

  1. Kedveltem őket, a mai napig megvannak. Bizonyára ismered a Larousse féle Biblia képregényt. Aztán a Zórád Ernő álal rajzolt színes képregényeket - nagy talány volt számomra, hogy a hátsó borítón bereklámozott Tenkes kapitánya megjelent-e színesben, de úgy tudom nem. Az Alfa különkiadásában megjelent gey képregény az amerikai polgárháborúról, bár gondolom a közemlékezetben Conan a pusztító maradt meg inkább.
    Asterix, Talpraesett Tom, Kockás, Mozaik, Hahota, Rejtő képregények, filmes képregények, Fülesben megjelent képregények. Hátha nem foglalkoztok a témával, de Fazekas Attila elkészítette a Jedi visszatér képregény változatát is, talán tavaly... aki a régieket szerette, ne hagyja ki!

    VálaszTörlés
  2. Részemről megvan szinte az össze IPM Mini Alfa újság, 1975-1989. Az ACW képregényen kívül volt még egy Gall háborús képregény is a különszámokba. Amikor az újság utolsó két száma kijött, pont elkezdték a WW2 képregényt, de soha nem lett befejezve, sajnos.
    Úgy tudom a Kockás meg Hahota azért közölhetett bizonyos francia képregényeket, mert azokat a francia kommunista párt újságja is közölte, ergo politikailag korrektek voltak, Rohan, Pif, stb.. Ezek hátán egy kupac magyar történelmi regény képregényváltozatát olvashattam anno, szóval részemről isten éltesse a Francia Kommunista Pártot.
    Nekem az IPM Alfa volt a meghatározó újság, rendkívül sok történelmi cikk van bennük, még olyan cikkek is amiben római hagyományőrzők parádéznak. Ez azért messze a magyar valóság előtt járt, révén az újság a 80-as években már cikkezett erről. Ugyancsak voltak ólomfigurás diorámákkal bemutatott csaták is benne. Őszintén szólva, csak a magas szintű elismerésemet tudom kifejezni még ma is a magazin színvonala kapcsán. Az Asterix meg a történelmi képregények csak a hab volt a tortán. Az Asterixek fordításai, meg jobbak voltak szerintem, mint az eredeti francia szöveg, legalábbis amit angolul, vagy magyarul olvastam Asterix egyik se volt olyan jó, mint az Alfás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is tudtam, hogy szeretitek az ilyesamit. Akkor biztos ismeritek a kepregenymuzeum.blog.hu-t. Ott gyakran vannak ilyenek, e:
      http://kepregenymuzeum.blog.hu/2012/10/20/a_kobanyai_eloors
      Nekem anno ezek közül az Esőisten siratja Mexikót tetszett, még gyerekfejjel. Asszem az is füleses volt.

      Törlés
    2. Az ACW és a gall háborús képregényre én is emlékszem, és nem tudtam, van-e, volt-e még ezeken túl más is. De nagyon szeretném újra elolvasni ezeket. Neten fellelhetők valahol? (Az újságoknak már utána se merek nézni, két eset lehetséges: 1. az enyészeté lettek, 2. lenyúlta nagybátyám.)

      Törlés