2016. május 28., szombat

Szolnoki könyvvásár - könyvajánló

Mint az előző posztban említettem, néhány napot Szolnok történelmi városában töltöttünk kedves feleségemmel, a Hotel Tisza vendégszeretetét élvezve.  És ahogy a kiadós reggelit emésztgetve  feküdtünk a szobában, kapcsolgattuk a tévét, s ráakadtunk a helyi városi csatorna hírműsorára. Ebben éppen arról számoltak be, hogy aznap vásárt tart a szolnoki könyvtár: 50 Ft-os egységáron lehet megszerezni mindenféle eladásra kínált, leselejtezett könyveiket. Gondolom sejtitek, mi történt ez után...

Nos igen, fél órán belül a helyszínen voltunk, és már ki is töltöttük az ingyenes olvasójegy iránti igényünkről szóló beadványt.
A komolyabb méretű teremben álltak a könyvek, padokra rendezve kígyózó sorokban, szorosan egymás mellett, gerincükkel a plafonnak. Rengeteg szépirodalmi és történelmi könyv várt itt rám, de azért nem válogattam ész nélkül, tekintettel kell lenni a lakásunk korlátozott befogadó képességére is, ugye.
Kezdésnek vettem egy Bradbuy kötetet, a Kaleidoszkóp című novellaválogatást, mert kedvelem a mester írásait, ráadásul néhány gyöngyszemet ebben Göncz Árpi bácsi fordított, ami külön öröm. 

Ennyit az élvezetnek, gondoltam, és a történelmi témájú darabok felé fordultam.

Elsőnek kiszúrtam egy angol polgári forradalmas kiadványt, Vasbordájú Szentek címmel. Írója Hegedűs Géza, nem sokat tudok róla, de a stílusa már az első oldalak után nagyon jó, olvasmányos. A kötet alcíme: regényes korrajz Oliver Cromwellről és az angol forradalomról, ami rég óta foglalkoztat mint téma, majd írok is róla egy rövid szösszenetet, ha elolvastam, izgalmas időszak. A könyv 1963-as kiadású, nem gondolom, hogy mentes az akkor szokásos politikai felhangoktól, ennek ellenére szerintem érdekes olvasmány lesz.

Aztán megvettem Hadik András szintén regényes életrajzát, melynek címe is pontosan ez: Hadik András, a királynő tábornagya. Megjelenése 1987-re datálódik, jóval kevésbé számítok hát kötelező szocialista népnevelési felhangokra, írója pedig egy ismert és népszerű kortárs történelmi regény író, Ordas Iván (Az aradi tizenhárom, Simonyi óbester, Így élt Mária Terézia, Damjanich tábornok, stb.,). Ismét egy érdekes korszak érdekes embere, a huszárkapitány, aki egy napra bevette Berlint... Azt hiszem, bár a blog témájához még annyira sem kapcsolódik, mint Cromwell, mégis érdekes olvasmány lesz, talán írok is róla egy kisesszét...

Lecsaptam Caius Suetonius Tranquillus híres munkájára is, ami nagyon kellett a Josephus-sorozatom mellé: a Caesarok élete ugyanis szintén beszámol a zsidók elleni háborúról, úgyhogy amikor majd erről írok (ja, igen, a másik 450 beígért cikk után), még egy kiváló forrásmunka lesz majd a kezemben.

Végezetül nagy örömömre kiszúrtam egy kedvelt sorozatom három kötetét is a vásárban. A Képes Történelem albumméretű könyvei a 70-es évek végén, 80-asok elején jelentek meg, ezért sokszor elfogultak "kicsit", de remek képgyűjteményt tartalmaznak az adott témáról, amivel foglalkoznak, és jól összegyűjtik a kulcsszavakat, amikre aztán rá lehet keresni a Wikipédián.
Korábban már beszereztem az Ős-napkelet című részt, ami erősen kapcsolódik a blog tematikájához, akarok is majd írni róla egyszer, ha eljutok odáig, most pedig három újabb kori történelmet boncolgató kötetet hoztam magammal: a Vér és Arany a szabadságharc és a világháború közötti magyar történelmet meséli el, a Polgárháború Észak-Amerikában és Az Első Világháború címűek témáját pedig a fantáziátokra bízom. És mindháromhoz megvan az a külön képmelléklet, amin fényes papíron kiadták a kötet fontosabb képeit, hogy iskolai tablókhoz ne kelljen kivagdosni őket a könyvből, hanem meglegyenek külön is, direkt erre a célra... Cuki, nem?

Összesen költöttem 350 forintot, és tele lett a polcom...
Nos, azt hiszem megyek is, vár a strand, hiszen hol is lehetne jobban olvasgatni ezeket, mint a napon aszalódva egy hűs medence partján? Szerezzetek be hát ti is jó könyveket, és írjatok a kommentek közé, ha nekem is érdemes elolvasnom őket!
Napsugaras nyarat mindenkinek!

1 megjegyzés:

  1. Hegedűs Gézától ne óvakodj, remek nagyon. Szekfű Gyula munkatársa volt, emiatt indexre került. Szerencsére félig-meddig a pályán maradva fiktív történelmi regényeket írt (korát és a kortársakat meghaladó minőségben) és a Színművészetin tanított szinháztörténetet. Regényei közül a legjobb "Az Írástudó" c. ami a 13. századi Magyar Királyságban játszódik.

    VálaszTörlés