2016. november 6., vasárnap

Youtube-turkáló: hasznos filmek az ókorról

Miközben lassan szedem vissza a betegség előtti erőmet, és a munkába is visszaszokom, kevés időm jut a hobbira. Jobbára youtube-filmeket nézek, és arra gondoltam, néhány kedvencemet megosztom veletek, épülésetekre és okulásotokra. :)


Elsőként egy sorozat, amit egy jó cimborám mutatott meg: A tiltott történelem. 
Régen a Viasat Historyn ment itthon, kora délutánonként, pedig néhány részét inkább néztem volna késő este. A riporter srác hanyag eleganciával válogatta ki azokat a témákat, amikről mindenki hallott, de kevesen mennek ennyire utána. Véleményt ritkán alkot, emiatt kedvelem, sokszor azonban kritikával kell kezelni a megállapításait, és néhányszor csak a felületet kapirgálja, de hát nem lehet túl tudományos egy ilyen rövid, szórakoztató közönségműsor. 
Jó a Szent Grálos, a Salamon-templom kincseivel foglalkozó, a templomosokról szóló epizód is, de kedvencem az óriásos rész, ami után felkerült a családi bakancslistánkra Szardínia szigete, meg a nurág romok. Nézzétek meg, érdekes.

A másik sorozat, ami hasonló színvonalon és stílusban dolgozik, a History's Mysteries (magyar címen Legendák Nyomábanként futott a History Channelen, de vigyázat, egy csapat fiatal azonos névvel kis költségvetésű - bár helyenként érdekes, de inkább amatőr -  vlogot üzemeltet a 'tubeon). Érdemes ezért az eredeti angol névre rákeresni, bár jó pár epizód létezik magyarítva is, például ezek itt. A témák itt is sokrétűek, én a Szodomás - Gomorrás résznek vettem nagy hasznát egy készülő cikkemhez, de a Voynich-kéziratos epizódnak is érdemes szentelni egy erős háromnegyed órát.

 Végül a harmadik kedvencem - ez talán Spektrumos volt, de megmondom őszintén, lusta voltam utána nézni - Az ókori találmányok. Nagyon jó témákat pécéztek ki, bár ezek már inkább a történelem kevéssé ismert érdekességei, mint a rejtélyek homálya, még ha széles körben nem is ismertek annyira. Azért a fenti két sorozathoz hasonlóan alkalomadtán itt is kritikusnak kell lenni a kicsit pongyola megfogalmazásokkal és következtetésekkel - még csak a kínai szuperhajósat néztem meg, a véleményem ezen alapul.

Nos, a mai poszt nem lett túl hosszú, de remélem azért egy kevés érdekes néznivalóval tudtam szolgálni. Legközelebb most már egy komolyabb cikkel készülök; több is alkotási fázisban van, nem tudom melyik fog elkészülni. :)

1 megjegyzés:

  1. Like!
    (a youtube videók jók lesznek ruhateregetés közben háttérfilmnek)
    Zsolt a kis házias teremtés

    VálaszTörlés