2015. május 18., hétfő

Biblical Archaeology Review - Ajánló

Azt mondják, a blog témájában körülbelül olyan sarokkő a Biblical Archaeology Review (a továbbiakban a karaktertakarékosság érdekében BAR), mint a magyar rockban Nagy Feró: megkerülhetetlen. Magam sem értem, hogy nem írtam eddig erről a kis csemegéről.
Ja, megvan.
Én sem túlságosan ismertem.
Aztán ahogy a külföldi szakcikkekben egyre sokasodott ez a bűvös három betű, kezdtem azt érezni, hogy oltári ciki, ha lila gőzöm sincs, mi ez; mert hogy nem a világháborúk népszerű automata puskája, arra hamar rájöttem. 

Szóval, utánanéztem a dolognak, és nagyon kellemes dologra bukkantam. A BAR ugyanis egy negyvenegyedik évfolyamát taposó, kéthavonta megjelenő régészeti-történelmi folyóirat, mely nem csak papír alapon, de elektronikus változatban is hozzáférhető. Kiadója, a Biblical Archaelogy Society a színes és színvonalas magazin mellett azonban könyveket is kiad, sőt, rengeteg cikket is publikál, s ez utóbbiak ingyenesen is olvashatóak a szervezet honlapján - csakúgy, mint számos ebook, az igényes fajtából. Rendkívül változatos témákat feszegetnek, és egy kattintással letölthetőek, Utolsó látogatásomkor 24 ilyen ingyenes pdf volt a letölthető tartalmak között. Akadt közöttük a rómaiak által elfoglalt zsidó erőd, Maszada feltárását bemutató darab, az Egyiptomból való kivonulás régészeti bizonyítékait kereső mű, de a Jordán vidékén található régészeti érdekességeket (Petra, Moáb, Rabbath) bemutató kötet, vagy a Ciprus és Kréta ókori múltját bemutató esszégyűjtemény is sok érdekességgel kecsegtet.

Javaslom hát, akinek van némi ideje és kedve, nézzen közül az oldalon: IDE KATTINTVA!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése