2015. július 7., kedd

Filiszteus szekér konverzió - corpse cartból

Mint arról már korábban is írtam, a filiszteus sereghez még hiányzik néhány apróság. Ezeknek a beszerzése pedig erősen akadozik, hiába olcsó dolgok ugyanis, ha a postai szállítás e zordon Kárpátoktól ölelt kis országba sokszor felülmúlja a rendelt termék árát. Így van ez az ökrök vontatta filiszteus szekérrel is, amely, mivel autentikus darabja egy híres ókori csatát ábrázoló domborműnek, nem maradhat ki az én gyűjteményemből sem. Igen ám, de sajátot építeni nincs időm, Albionból rendelni horror... Marad a konverzió. Na ehhez találtam egy ízléses és látványos alternatívát a warhammeres cuccok között.
Eltekinve a rengeteg hulladarabtól és zombifejtől, amit a készlethez mellékelnek, a Vampire Counts Corpse Cart pofás készlet. Ökör az sajnos nem jár hozzá, ez is lesz a későbbiekben a legkomolyabb problémám vele, de ettől eltekintve tetszik: ijesztő, markáns, jól érezhetően fából van, és viharvert - passzol egy fosztogató tengeri néphez.
Sikerült is áron alul szereznem egy tökéletes példányt, - köszönet ezúton is a keszthelyi kollégának - és egy forró szombat délután nekiláttam az építkezésnek.


Azon kevesek kedvéért, akik még nem fogtak Games Workshop terméket a kezükbe, el kell mondanom, hogy túlárazottság ide, heroikus méretarány oda, azért nagyon minőségi dolgokat gyártanak a nottinghami fiúk. Öntési hiba teljesen nulla, sorja csak a legminimálisabb volt a készleten. Az összerakás útmutató nélkül is gyorsan ment, az apró csapolások miatt pedig elsőre is jól tartott minden illesztés. Végig a Revell már említett műanyag ragasztójával dolgoztam, a cuccnak ez a fajta hard plastic az igazi lételeme, szinte pillanatragasztó sebességgel és erővel köt rajta. 
Mivel történelmi játékba lesz, nem ragasztottam rá semmi különösebb cicomát. A farán lévő állványra felkerült a harang, mert az vicces, és mert ismert volt mind az asszír, a babiloni, és az egyiptomi kultúrában is, nem anakronisztikus tehát.
Rákerültek a kihegyezett karók, kampók, tüskék is, mert bár a fenti reliefen ilyeneket nem látunk, de később, akár tanulva a korábbi sebezhetőségből, már tehettek a kocsikra minden ilyesmit. Ugyanezen okból nem cseréltem ki a küllős kerekeket telire, hiszen ha csak pár évtizeddel később játszom, mint a III. Ramszesz idején lezajlott dzsáhi csata, akkor már ismerhették és alkalmazhatták a modernebb gördülési módot.
Felraktam még hátra két lámpást (Egyiptomban léteztek már ilyenek), és egy kötélzetet, amiről palackok és különféle kézifegyverek lógnak, mert ez is elég baba, és jó kezdet a szállított holmik érzékeltetéséhez. Elsősorban teherszállító vagont képzelek el ugyanis, nem harci járművet. Mozgó raktár, gyülekezőpont, és szakrális intézmény lenne egyben, ami szükség esetén védhető is, de nem ez a fő tulajdonsága.
Még egy óra sem volt elkészíteni sorjázással és száradással együtt. A rakományt még meg kell oldani - törekszem, hogy ezt se kelljen külföldről berendelni, pedig van egy igazán király oldal, ahol sokféle málhát gyártanak, de a posta miatt megint csak rossz a dolog ár/érték aránya. Hiába akarok csak 4 vagy 8 euróért rendelni, a minimum postaköltség így is 12,5 euró, ami horror.

Fontos kérdés marad a vontató állatok kiléte, erre nehezen találok választ. Lovakat tudnék szerezni, de az nem annyira autentikus megoldás, 28mm-es ökröket azonban elég nehéz találni. Ha bárki tud valamit, ami megfelelő lehet, kérem jelezze.
Hát röviden ennyi a kocsiról. Sok munka lesz még vele, és nem az alapozás meg a festés a legmeredekebb (az elég rutin lesz, sok fa és kevés fém szín). Mindenestre szerintem pofás, kihúzhatok a bakancslistáról egy fontos tételt - ha a fránya igavonó barmokat megtalálom hozzá.

Gyakorlatilag a sereg ezzel úgy-ahogy bevethető, minden, ami a kezdéshez kell, talpon van, a héten még alapozok ezt-azt, utána pedig jelentkezem!

2 megjegyzés:

  1. Az egyik hobbitárs szokott önteni ökrös szekeret 28mm, nekem is öntött, viszont még sose volta a kezembe, ha megkapom, küldök róla képet, hogy mekkora egy ökör, mert azt természetesen tud önteni külön.

    VálaszTörlés
  2. Én anno erősen gondolkodtam rajta, hogy a Silverlandon keresztül (aki mint tudjuk rendszeresen szokott innen kérésre behozni dolgokat) rendeljek ilyet:
    http://store.warlordgames.com/collections/anglo-zulu-war-1879/products/nguni-cattle

    TG

    VálaszTörlés